Lojistik ve Dış Ticaret bildiğiniz üzere uluslararası bir sektör ve iş olduğu için doğası nedeniyle bir çok yabancı terim ve hesaplamalar vardır.Lojistik ve Dış Ticaret bölümlerinden mezun olan yeni nesillerin her ne kadar okullarda Pratik eğitim alsalar da Teori de durum biraz daha farklı ya da tam olarak pratik ile uyuşmuyor olabiliyor.
Bu bakış açısı ile çıktığımız bu yolda sektöre uzun yıllarını vermiş kişilerle görüşüp yeni mezunlar için kısa videolar hazırladılar.Bu eğitim videolarına en büyük örnek ‘’ Hacim Hesaplaması ’’ ‘’ Volume hesaplama ’’ ya da ‘’ CBM , M3 hesaplama ‘’ örnek gösterebiliriz.Onun dışında sektöre yeni başlayan adaylarda kafa karışıklığı yaratan en büyük problem ise ‘’ Teslim Şekilleri ’’ ingilizce ‘’ INCOTERMS ’’ diye listeleyebiliriz. CIF teslim şekli neyi kapsar ya da EXW teslim şekli sorumlulukları nereye kadar ? DDP teslim şeklinde vergi sigorta kime ait Kapıdan - Kapıya ‘’ Door to Door’’ teslim şekli en tercih edilen bir teslim şekli mi ? FOB teslim şeklini belirlediğimiz takdirde insurance yani sigorta kime ait olacak ? Bu gibi soruların cevapları hiç bir nakliye şirketinde ya da web sitesinde bulamayacağınızı düşünüyoruz. Video için tıklayınız
Bunun yanı sıra eğitim videolarının içerisinde Dış ticaret , gümrükleme , yurtiçi kargo , iç nakliye , havayolu , demiryolu ya da karayolu nakliyesi adına düzenlenecek neredeyse tüm teknik dokümanların kısaca anlatıldığı bilgilerde olacaktır.Bunlara örnek olarak CMR belgesi nedir ve hangi durumlarda düzenlenmelidir ? İhracatta gerekli belgeler nedir veya hangi belgeler hazırlanmalıdır ? İhracat belgeleri içerisinde invoice ya da Türkçe fatura farkı nedir ? ATR - EUR1 hangi durumlarda hazırlanmalıdır. Türkiye - Sırbistan nakliye yapmak istersek ATR mi olur ? Karadağ - Türkiye Nakliye yapmak istersen invoice olmalı mıdır ? Ya da Türkiye Ticaret hacminin büyük bir kısmının Almanya olması durumunda Almanya - Türkiye nakliyesi yaparken ATR düzenlenmediği takdirde ne olur ?
Uzun zamandır Balkanlar ve Avrupa'ya hizmet veren bir nakliye firması olarak sektöre yeni başlayan adayların kafalarında bu ve benzeri teknik konular ciddi manada meşgul ettiklerini hatta neredeyse bu teknik terimlerden ve hesaplamalardan korktuklarını söyleyebiliriz. Bu durumu ‘’ Yetiştirilmek üzere personel ‘’ işe alımını ilke edinen ve sektöre birçok deneyimli ve yüksek pozisyonlarda personel yetiştiren bir şirket olarak uzun yıllar içerisinde deneyimleme fırsatı bulduk. Sektörde bir yenilik yaratabilme ve başka ulaştırma , lojistik , kargo ve gümrükleme firmalarına ilham olabilmeleri adına önemli bir ışık olacağını düşündük. Ve pek yakında eğitim Lojistik ve Dış Ticaret videolarını bu internet sitesinde de görebileceksiniz.
#maxilogisticsileogren